Jste zde

Domů » Maroko

Zajímavosti v Agadiru

Marocký přírodní park Souss-Massa

Ptačí park

V ptačím parku (La Vallée des oiseaux) můžete pozorovat mnoho exotických ptáků, ale také některé druhy jiných živočichů, jako například muflony, lamy nebo klokany. Park se nachází v centru města Agadir, mezi ulicemi Bd. Hassan II. a Bd. du 20. Aout.

Otevírací doba: Úterý – neděle od 9:30 do 12:30 a od 14.30 do 18.30 hodin.

Kasbah

Díky zemětřesení, které město postihlo 29. února 1960, zůstalo zachováno jen málo historických památek. Mezi ně patří zbytky pevnosti Kasbah (Ancien Talborjit, 240 m.n.m.), ze které budete mít ohromující panoramatický výhled na město, pláž a na přístav.

Kashab sloužila v 16. století jako obranná bašta proti Portugalcům. A jak se sem dostanete? Příjezd je sem možný po silnici doslova zaříznuté do kopce, pojedete po ulici Bd. Mohammed V. a pak pojedete dále podle ukazatelů.

Přírodní park Souss-Massa

Díky unikátní fauně a flóře jsou mokřady u ústí řek Souss a Massa opravdu jedinečné. Tropická vegetace je tu reprezentována např. pryšcem kaktusovitého tvaru. Na ploše přibližně 34.000 ha tady spatříte různé druhy půdy a stanovišť pro celou řadu i poměrně vzácných druhů živočichů. Dokonce zde žije i jedna z posledních kolonií ibisů bělohlavých.

Medina Polizzi

Tuto medinu, která se podobá velkému skanzenu, vytvořil Sicilián Coco Polizzi. Zařízení s obílenou budovou z přírodního kamene nabízí různé stavební styly, úzké uličky, celou síť pěších cest, obchůdky, kde pracují umělečtí řemeslníci, obchody se suvenýry a kavárny. Zkrátka je to skutečně oblíbený cíl různých výletů.

Medinu najdete asi 5 km od centra města v místní části Ben Sergao a autem zvládnete cestu přes Boulevard Mohammed V., jihovýchodním směrem zhruba za 10 minut (Inezgane).

Musée Bert Flint

Muzeum zahrnuje soukromou sbírku holandského historika umění Berta Flinta. Uvidíte zde staré zařízení a výrobky uměleckých řemesel Berberů z jižního Maroka. Muzeum najdete v ulici Avenue Mohammed V., v blízkosti hotelu Salam.

Otevřeno je v časech 9 - 13 a 14.30 - 18 hodin, během ramadánu asi do 17 hodin. V neděli a během hlavních svátků je zavřeno.

Muzeum berberského umění

Malá, ale zajímavá sbírka nabízí jihomarocké lidové umění od konce 19. století do současnosti. Můžete si zde prohlédnout skříně, koberce, kroje, předměty běžného užití i předměty umělecké s tradičními motivy anebo intarzované dveře.

Muzeum je umístěné v ulici Passage Souss Ait vedle městského divadla, otevírací doba je v pondělí, středu a čtvrtek od 9 do 13 hodin a v pátek od 15 do 21 hodin.

Musée Municipal

V tomto muzeu jsou vystaveny výrobky uměleckých řemesel jižního Maroka. Najdete ho na Boulevardu Mohammed V., naproti hotelu Al Medina Salam. Otevřeno je od pondělí do soboty 9.30 - 12.30 a 14.30 - 18 hodin.

Souk El Had

Právě tady se zásobují o sobotách a nedělích Fadirisové (obyvatelé Agadiru). Za 6 metrů vysokou zdí s cimbuřím a s baštami tu rozloží své zboží každý víkend na 2000 prodejců. Ke koupi tu jsou zemědělské produkty, koření, textil i výrobky ruční práce.

Souk najdete na ulici Rue Chaib Al Kamra Mohammed Ben Brahim, asi 3 km jihovýchodně od centra města. Otevřeno bývá pouze v dopoledních hodinách.

Část marockého skanzenu Medina Polizzi
Geografie: 

Místo

Medina, Agadir 30° 22' 41.8512" N, 9° 34' 21.198" W
Location

Tunisko, Maroko na FB