Jste zde

Domů » Tunisko

Tunisko - islám

Tunisko - islám

Hlavním posláním islámu je učení jednoty a jedinečnosti Alláha. Proti tomuto mocnému a vševědoucímu Alláhovi stojí člověk. Jeho osud (Mektoub, Kismet) leží v rukou Alláha, je mu předurčen a nemůže ho ovlivnit. V hovorech tak můžeme často slyšet "Inschallah" (vůle Boží). Toto pojetí víry stojí i v názvu: islám znamená úplné oddání se Bohu, popř. vůle Boží.

Základním prvkem je učení o zprostředkování svědectví a zákonů Božích prostřednictvím proroků. Za proroky se považují postavy ze Starého zákona (Abraháma, Izáka, Mojžíše) a z Nového zákona (Ježíše, Jana Křtitele). Za nejdůležitějšího a posledního proroka považuje islám Mohameda. Svatým písmem je Korán.

Náboženství je rozděleno na dva hlavní proudy: sunnitský a šíitský. Sunnité se opírají o Korán a Sunnu a uznávají zvoleného nástupce proroka Mohameda, který nebyl jeho příbuzným. Šíité naopak uznali roku 656 za nástupce člena jeho rodiny Alího.

Náboženství se opírá o pět hlavních přikázání: vyznání víry, modlitba, almužna, půst a pouť do Mekky. K dalším důležitým předpisům patří zákaz alkoholu a vepřového masa, hazard a půjčování peněz na úrok a zákaz požívání masa z poražených zvířat.

Korán a Sunna upravují také vztah mezi mužem a ženou. Postavení obou pohlaví není vyrovnané, žena je muži podřízena. Muž ji ale musí ochraňovat, živit a musí s ní dobře zacházet. Mužům jsou dovoleny 4 manželky a neomezený počet konkubín a otrokyň, přičemž jeho manželky nesmí být nijak zanedbávány. Protože je pro většinu muslimů, a to hlavně z materiálních důvodů, manželství s více ženami nemožné, platí v Tunisku od roku 1956 (jako ve většině arabských zemích) předpis, který umožňuje pouze jednu manželku.

Modlitba je pro muslima povinná, věřící jsou svoláváni k modlitbě Muezzinem, a to 5x denně – před úsvitem, v poledne (12 hod), odpoledne (15 hod), po západu slunce a dvě hodiny poté. Před modlitbou je nutné omýt si obličej, ústa, ruce a nohy, pro tento rituální obřad je u každé mešity k dispozici studna.

Oblečení a místo modlitby musí být při modlitbě čisté, boty jsou zásadně vyzouvány a pod sebe si věřící dávají kobereček, deku, v nouzi i kus čistého oblečení. Věřící jsou při modlitbě obráceni směrem ke svatému městu Mekka.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB