Jste zde

Domů » Tunisko

Tunis - památky

Tunis - mešita Zaytuna
Autor: Tab59

Stará část města Tunis - Médina - na Vás při návštěvě dýchne svou středověkou atmosférou. Navštivte Djamaa ez Zitouna – obytné domy a učebny pro studium teologie. Objevte fascinující tržiště starého města a četné obchody, nabízející parfémy, zlato, koberce, koření a další. Osvěžit se můžete např. v restauraci Dar el-Jeld, která leží v centru města Médina. K návštěvě vybízí také další krásné stavby jižní části starého města, ke kterým můžete dojít pěšky – královské mauzoleum Tourbet el-Bey, městské paláce Dar Ben Abdallah a Dar Othman.

Městský palác Dar Othman nechal postavit pro sultána vládnoucího v letech 1598 – 1610 jeho vrchní velitel Bey Othman. Palác je přepychovou ukázkou tuniské architektury. V paláci je nádvoří, které je osázené cypřiši, ibišky a citrónovníky. Místnosti jsou bohatě zdobené mozaikami a dekorovány uměleckými štuky. V paláci jsou dnes kanceláře společnosti, která se stará o zachování památek historické části města.

V jižní části starého města jsou pak další památky, které stojí za zhlédnutí – např. přepychově zdobený Tourbet el-Bey – mauzoleum postavené dynastií Husseinites. Mezi mauzoleem a palácem Dar Othman leží Djamaa el-Djedid – mešita, která odráží množství architektonických stylů.

Když se vydáte jižním směrem, dostanete se k blízko ležícímu národopisnému museu Musée des Arts et des Traditions Populaires, které je umístěno ve městském domě z 18.století.
Příjemné osvěžení při procházce městem můžete najít u šálku čaje s mátovými lístky v Café M’rabet, které se nachází na tržišti Souk et-Trouk. Z prvního patra restaurace je krásný výhled na ulici Djamaa ez-Zitouna.

Za zhlédnutí určitě stojí vládní palác Dar el-Bey na náměstí Place du Gouvernement – krásné náměstí je lemováno vládními budovami v maurském stylu a ozdobeno elegantními fontánami. Jižním směrem se nachází hlavní část obchodní městské čtvrti s okouzlujícími zastřešenými uličkami, které vznikly ve 13. a 14. století. V blízkosti se nachází mešita Sidi Youssef ze 17. století, jejíž osmiúhlý minaret je nejstarším svého druhu v Tunisu. Nepřehlédnutelná je olivová mešita Djamaa ez-Zitouna – nejdůležitější symbol Tunisu.

Tunis - Mešita Djamaa ez-Zitouna
Autor: Tab59
Tunis - univerzita Sadiki
Autor: Tab59

Tunisko, Maroko na FB