Jste zde

Domů » Tunisko

Sousse - informace

Sousse - informace

Sousse je přístavní město u Středozemního moře a je čtvrtým největším městem v celém Tunisku. Město se nachází na jihu zálivu Hammamet, asi 130 km jižně od hlavního města Tunis. Žije zde téměř 200 tisíc obyvatel, při započítání předměstských částí dokonce přes 400 tisíc lidí. Je hlavním městem stejnojmenného guvernorátu (wilayat Sousse) a metropolí tuniské části Sahelu.

V jeho starém městě se nachází Medina, která je obklopena městskými hradbami dlouhými 2,25 km, pocházejícími z 9. století. Od roku 1988 je zapsána na seznam UNESCO.
Na východním okraji Mediny se rozkládá přístav a na sever od něj se nachází nové město, které založili Francouzi. Na pobřeží se podél pláží táhnou směrem na sever velké hotely, tuto část města u pobřeží nazývají Tunisané "Bou Dscha’ far". Je pojmenována podle učence, který zde v roce 935 zemřel a je pohřben na hřbitově Qubbat ar – Raml hned u pobřeží.

Podobně jako v období antiky a středověku je i dnes Sousse především vývozním přístavem. Vedle toho zde má významné místo i textilní průmysl a potravinářství. Dalším důležitým odvětvím pro místní hospodářství je samozřejmě cestovní ruch. Na severu letoviska se nacházejí velké hotelové komplexy s celkovou kapacitou několika desítek tisíc lůžek.

Ve městě se také nachází velké vlakové nádraží, které leží na hlavní trati z Tunisu do Sfax. Někdy se tato trať označuje jako Ligne de la Cote. Jezdí odsud několikrát denně vlaky do Tunisu a města Gabes.
Mezinárodní letiště v Monastiru je vzdálené asi 10 km od centra města.

Sousse - informace
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB