Jste zde

Domů » Tunisko

Sousse

Sousse - Velká mešita
Autor: Prof. Mortel

Sousse - to jsou pláže, staré město a jízda v kočáru. Leží na krásném pobřeží u azurově zbarveného moře a zlatě zbarvenými písčitými plážemi. Sousse je lázeňské město s dějinami a tradicí a má překrásně zachovalou čtvrť Medina, která je na seznamu památek kulturního dědictví UNESCO.

Město je obklopeno vysokými hradbami, které nám připomínají jeho středověkou minulost. Podél pobřeží rostou vysoké palmy, jsou zde tisíciletí staré pevnosti a ohromné staré městské opevnění, které sahá až k dlouhým a krásným plážím.

Město žije leskem své minulosti a dynamickým, moderním stylem současného života. V souks, v uličkách a v domech Mediny a jejího městského opevnění, je sláva minulosti stále přítomna. V moderních čtvrtích s mnoha obchody a s různými možnostmi trávení volného času se žije novodobým, rušným stylem.

Sousse bylo pravděpodobně založeno Féničany pod jménem Hadrumet. Až do 6. století př.n.l. bylo město nezávislé, poté přišlo pod správu Kartága. Po Punských válkách a po zničení Kartága Římany se město Hadrumet stalo ve 2. století kolonií. V té době znovu získalo svůj status prosperujícího města a stalo se úspěšným obchodním městem. Bylo pro svou strategickou polohu postupně obsazováno Normany v 12. století, Španěly v 16. století a Francouzy v 18. století. Během 2. světové války bylo město vícekrát bombardováno, v roce 1943 pak osvobozeno.

Sousse v Tunisku a jeho pamětihodnost Ribat
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB