Jste zde

Domů » Tunisko

Soliman

Tunisko - okolí městečka Soliman

Soliman, zvaný také Slimane, je tuniské městečko, které se nachází na západě severního pobřeží poloostrova Cap Bon. Žije zde přes 30 tisíc obyvatel a od hlavního města Tunis je vzdálené jen asi 40 km. Administrativně patří do guvernorátu Nabeul.

Nedaleko samotného centra Solimanu, na pobřeží Tuniského zálivu, se nachází písečná pláž, prázdninová zařízení a hotelové komplexy. Západním okrajem protéká severním směrem malá říčka a severně od města se rozprostírá jezero, které ústí do moře.

Větší význam získalo město začátkem 17. století, kdy zde začalo osidlování muslimskými uprchlíky z Andalusie. Moriskové byli na příkaz krále Filipa III. od roku 1609 nuceně vyhoštěni a deportováni. To vedlo ke stále rostoucímu osídlení severního Tuniska a zejména oblasti poloostrova Cap Bon.

Přistěhovalci tak propůjčili obci městský charakter, když vybudovali školy, obchody, kavárny a malé centrum města. Andalusií ovlivněný architektonický styl je opravdu významný. Měšťanské domy, dlážděné uličky, arkády i mešity byly postaveny pod vlivem andaluské kultury.
V historickém centru se nacházejí dvě mešity, Velká mešita a mešita Hanafia.

Svým vysokým počtem zcela ovlivnilo toto obyvatelstvo i hospodářství nového města. Tímto způsobem se sem rozšířily i nové plodiny, jako například agáve, opuncie, stejně jako další druhy zeleniny jako paprika, rajčata, dýně, kukuřice a fazole, které byly v té době nově dovezeny z Ameriky do Evropy.
V okolí obce najdete úrodné planiny, které jsou hojně zemědělsky využívány. Vidět tu můžete hlavně plantáže olivovníků a pomerančovníků.

Geografie: 

Místo

Soliman 36° 41' 42.9972" N, 10° 29' 11.2128" E
Location

Tunisko, Maroko na FB