Jste zde

Domů » Tunisko

Sfax a zajímavosti, 2. část

Tuniská pevnost Kasbah

Pěstuje se zde také zelenina a ovoce, ale již ne v takovém množství jako právě olivy a mandle. Důležitou roli v hospodářství regionu hraje také chování dobytka a dalších zvířat. Přibližně 50 procent tuniské drůbeží produkce pochází právě odsud. Prvenství si drží region ve výrobě mléka. Významné je také rybářství, vyprodukuje se zde za rok až 25 000 tun rybích výrobků a obstará tak 25 procent národní produkce a až 70 procent exportu.

Všechny silnice vedou do centra města Sfax, které se nachází u moře. V minulosti bylo okolo města vybudováno také několik okruhů, které výrazně ulehčili dopravě v centru. S ostatními částmi země je město spojeno komunikacemi GP1, GP13, GP14 a dalšími. O dopravu mezi centrem města a předměstím se starají autobusové linky. Důležitým dopravním prostředkem je také taxi.
Nachází se zde také vlakové nádraží, leží na trasách Tunis – Gabés a Tunis – Gafsa – Tozeur.

Asi 7 km od centra Sfaxu se nachází mezinárodní letiště Thyna, které se využívá jako pro vnitrozemské lety, tak i pro mezinárodní lety do Libye, Francie a Saudské Arábie. V roce 2007 bylo letiště rozšířeno o jeden terminál a dnes má přepravní kapacitu 500 000 lidí za rok.

Místní přístav je po přístavu La Goulette druhým největším v Tunisku. Rozkládá se po celém pobřeží u centra města. Využívá se především k přepravě průmyslového a obchodního zboží. Část přístavu také slouží jako přívozní přístav a spojuje pevninu s 20 km vzdálenými ostrovy Kerkenna.

V Archeologickém muzeu se nacházejí sbírky mozaik, nádobí a mincí z období antiky, které byly nalezeny na archeologických nalezištích v okolí města.
Muzeum tradičního umění Dar Jellouli se nachází v luxusním domě, který byl postaven v 17. století. Expozice ukazují tradiční oděvy, ukázky uměleckého zpracování dřeva a nejrůznější náčiní, které se používalo v domácnostech. Návštěvníci se tak dozví zajímavé informace o životě zdejších obyvatel v průběhu několika staletí.
Muzeum La Kasbah představuje ukázky tradiční architektury.

Ve městě je registrováno 40 sportovních klubů. Nejoblíbenějšími sporty jsou zde fotbal, volejbal, basketbal, házená, tenis, lehká atletika, plavání, judo a box.
Konalo se zde také několik významných sportovních akcí. V roce 2004 například Mistrovství Afriky ve fotbale a o rok později Mistrovství světa v házené.

Tuniské město Sfax a zdi mediny
Geografie: 

Místo

Sfax letiště 34° 42' 56.1384" N, 10° 41' 50.5644" E
Location

Tunisko, Maroko na FB