Jste zde

Domů » Tunisko

Qurba (Korba)

Qurba - mešita
Autor: Kraken_Boy

Město Qurba (francouzsky Korba) se nachází v zálivu Hammamet, směrem na východ od poloostrova Cap Bon a přibližně 20 km od hlavního města provincie - Nabeul. Město leží mezi mysy Kap Mustafa a Ras Mamoura v příjemně zvlněné a zalesněné krajině. Žije zde asi 35 tisíc obyvatel na ploše o velikosti 1500 hektarů.

Qurba je oblíbeným turistickým střediskem a je známá především svými nádhernými plážemi.
Obec je také někdy nazývána "La ville rouge", což v překladu znamená "Červená vesnice". Toto pojmenování město dostalo díky tomu, že se zde ve velkém množství pěstují rajčata a jahody.

Město bylo založeno za vlády Féničanů. Jméno Qurba je odvozeno od římského názvu Curubis. Curubis se nacházel v římské provincii Africa proconsularis, která ležela vedle dnešního Tuniska a zasahovala také na území severního Alžírska. Město založili v roce 46 př.n.l. dva generálové císaře Pompeia - Publius Attius Varus a Gaius Considius Longus.

Původně místo sloužilo jako vojenská pevnost. Julius Caesar sídlo poté povýšil na municipium a dal mu jméno Colonia Julia Curubis. V roce 257 n.l. zde byl přinucen k pobytu biskup Cyprián z Kartága. Příkaz k internaci dal císař Valerián v období pronásledování křesťanů. Cyprián byl později převezen do Kartága, kde byl nakonec popraven. Z období antiky jsou dnes v Qurbě k vidění pozůstatky akvaduktu a cisteren na vodu.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB