Jste zde

Domů » Tunisko

Oáza Hammat-al-Jarid

Tunisko - solné jezero Chott el Djerid
Autor: Prof. Mortel

Oázu Hammat-al-Jarid (El Hamma al Djerid, v překladu Země datlových palem) tvoří malá skupinka oázních osad patřících do guvernorátu Tozeur. Leží severně od města Tozeur v krajině Bled el Djerid. Název této oázy je odvozen z názvu pro koupel "hamma", který vznikl díky přírodním artézským pramenům. Zahrnuje celkem čtyři malé vesničky - El Erg (Al 'Irq), Mhareb, Msaaba a Nemlet.

Oáza měla před 35 roky asi 2 800 obyvatel, kteří patří k nomádskému kmeni Hammama. Skupinka tří oázních osad leží na horském hřebenu západního výběžku pohoří Djebel Chareb, mezi dvěma oblastmi solných jezer, Chott el Djerid a Chott el Gharsa.

Nachází se zde 20 pramenů, mezi nimiž jsou některé termální a mají teplotu, která dosahuje 37 až 40 °C. Obsahují chlor, chlorid sodný a síru, které již dávno používaly Římané k léčebným účelům. Nemlet je proto stále navštěvovaný místními lidmi pro léčbu kožních onemocnění, neuralgie a artritidě.

Místní obyvatelé zde obhospodařují palmové pole o velikosti asi 600 ha. Zavlažování je kvůli ochraně vodních zdrojů limitováno.Voda, sladká i slaná, je získávána z různých zdrojů a uchovávána v cisternách. Vedle přírodních pramenů jsou zde také studny.
Do této oblasti se dostanete po regionálních silnicích P3 a P16.

Geografie: 

Místo

33° 59' 50.514" N, 8° 10' 14.106" E
Location

Tunisko, Maroko na FB