Jste zde

Domů » Tunisko

Nákupy a suvenýry, 2. část

Tuniský obchůdek s kořením
Autor: cerchio

Suvenýry

Na ostrově Djerba byste si třeba měli koupit nákupní koš, jelikož vám vydrží dlouhá léta a vejde se do něj skutečně hodně věcí. Dále si můžete koupit rohože, košťata a další "užitečné" věci. Jedná se o kvalitní tuniskou ruční práci, výrobky jsou často zhotovovány přímo na místě. Vše je velmi levné, ale bohužel se hodně věcí jen těžko vejde do letadla (nebo byste raději letěli na koštěti)?

K cenově výhodným a skladným produktům, které vždy přijdou vhod, patří koření, olivy, olivový olej, datle, nejrůznější parfémy se silnou vůní nebo růžová voda. To vše seženete také v menších obchůdcích a často i podstatně levněji než na trhu. Pouze výběr koření a sušené zeleniny je vždy lepší na tržišti.

Ptačí klece jsou krásně zdobené, ale převoz v letadle je poměrně problematický. Dromedáry - jednohrbé velbloudy - všech velikostí nabízejí opravdu všude. Jedná se zřejmě o nejžádanější suvenýr především pro děti.

Typický suvenýr pouště, písečná růže, pochází většinou z Alžírska. Ale dejte si pozor, barevné pouštní růže neexistují. Jedná se o nabarvené rostliny, které tak ztrácejí svou hodnotu.

Smlouvání

Bez smlouvání si suvenýry v arabské zemi Tunisko snad ani nekoupíte. Pokud rovnou zaplatíte a o smlouvání se ani nepokusíte, obchodníci vás vůbec nepochopí. Pochopitelně ale musíte dodržovat několik zásad. Skutečné smlouvání je ovšem umění, jemuž není lehké se naučit a mnozí lidé se domnívají, že se smlouvat také nikdo nenaučí.

Mnoha lidem se navíc handrkování o cenu protiví. Ale nezoufejte: ve státních obchodech ONAT nabízejí kvalitní zboží za pevné ceny, které vám poslouží jako vodítko, jestliže se chcete smlouvání naučit.

Kolik by měl člověk skutečně zaplatit?

Odpověď na tuto otázku prakticky neexistuje. Podle pravidla schválnosti vždycky potkáte někoho, kdo nakoupil levněji než vy. Neměli byste však za pár dinárů koupit vše, co vám poradí třeba vaši milí sousedé.

Základní pravidla

1. Nikdy o zboží neprojevujte moc velký zájem, jinak se cena vyšplhá do závratné výše.

2. Pokud sami navrhnete nějakou cenu, už nemůžete jít pod ní.

3. Pokud můžete zaplatit například jen 30 % z ceny, začněte na 20 %. Potom se většinou po malých krůčcích dohodnete na dané ceně.

4. Klidně můžete odejít a druhý den se o smlouvání pokusit ještě jednou.

5. Zkuste zaplatit vždy přesně. Jinak dostanete za zbytek peněz ještě velblouda nebo svíčku.

To vše platí samozřejmě na trhu nebo v obchodě se suvenýry. V obchodech s potravinami, pevnými cenami nebo v hotelech se pochopitelně nesmlouvá. Starému bezzubému muži s pár košíky by také vyrazilo dech, kdybyste mu nabídli jen 20 % z ceny. Proto platí: při smlouvání mějte na paměti, že vás nikdo nechce obelhat. A pokud jste nakoupili moc draho, vaše smlouvání taky nebylo moc dobré.

Geografie: 

Místo

Houmt Souk, Djerba 33° 52' 31.6308" N, 10° 51' 33.3" E
Location

Tunisko, Maroko na FB