Jste zde

Domů » Tunisko

Nákupy a suvenýry, 1. část

Tunisko a jeden z obchůdků

Noční výpravy za nákupy na ostrově Djerba nebo třeba ve městě Zarzis – je to možné jako třeba ve Španělsku? V hlavním městě Djerby, Houmt Souk, jsou všechny obchody zavřené již ve 21.00 hodin a jinde není situace o moc lepší. Zbývá vám tedy dopoledne nebo večer po 17. hodině. Přibližně od 11 do nejméně 16 hodin bývá totiž velké vedro a kdo by chtěl v takovém parnu smlouvat o koberec?

Velmi dobré nákupní možnosti nabízejí trhy ve všech městech v Tunisku. Ale i tady platí: musíte brzy vstát, neboť čím výše stojí slunce, tím více ztrácejí obchodníci chuť a nejpozději v 11 hodin mají sbaleno. Na každém tržišti najdete typickou tuniskou kavárnu, u dobrého nápoje tak můžete v klidu a nerušeně sledovat čilý ruch. Ale nenechte se zmýlit: opravdu výhodně nakoupíte jen v tom případě, že jste ochotni smlouvat.

Koberce

Koberce se vyrábějí v různých krajích Tuniska. Zda jsou originální a kvalitní, poznáte podle certifikátu na zadní straně. Zboží druhé jakosti, na kterém jsou menší chyby ve vázání a tkaní, je mnohem levnější. Ale koho by doma rušil štítek s francouzským upozorněním na zadní straně či malý výrobní nedostatek, který laik prakticky nerozezná?

Ale i při koupi koberců a přikrývek si dávejte pozor. Levné zboží s motivem býčích zápasů či jiných příšerností, které často nabízejí i prodavači na pláži, určitě nepochází z Orientu, ale z asijských, španělských nebo východoevropských dílen.

Domácí potřeby

Domácí potřeby seženete ve specializovaných prodejnách za fixní ceny. V tomto případě vám smlouvání moc nepomůže. V Tunisku však často koupíte věci, které u nás již delší dobu nejsou k mání. Například mosazné hmoždíře tady uvidíte ve všech velikostech. Dekor velbloudů a podobné věci je sice nezdobí, ale koupíte je za skutečně směšnou cenu. Hned máte ideální dárek do "alternativní" domácnosti.

Oblečení

Levné oděvy na trzích většinou pocházejí z Libye, Egypta nebo dokonce z Asie. Tradiční tuniský kroj si nechte ušít v některém z místních souks u krejčích, kteří vám rovněž poradí a pomohou s výběrem látky. Je to trošku dražší, ale ideální třeba pro milovníky karnevalů.

Výrobky z kůže

Kůže většinou pochází z Turecka, a na Djerbě nebo jinde v Tunisku se z ní vyrábějí nejrůznější věci. Při koupi rozhodně dejte pozor na to, aby všechny uzávěry správně fungovaly. Pokud byste výrobek museli doma zanést do opravny, koupě se vůbec nevyplatí. Typické kožené tuniské trepky jsou ideální na domácí nošení a navíc dlouho vydrží.

Stříbrné šperky

Pravé tuniské stříbrné šperky se vyznačují krásnou a pečlivou prací v berberském stylu. Cena šperků se často odvíjí podle váhy a v obchodech s klenoty se moc smlouvat nedá. Dobře si také uvědomte, že vše, co vypadá jako stříbro, jím vůbec nemusí být. Kvalitní výrobky seženete kolem města Douz v jižní části země Tunisko.

Geografie: 

Místo

Zarzis, Tunisko 33° 30' 5.9904" N, 11° 6' 41.202" E
Location

Tunisko, Maroko na FB