Jste zde

Domů » Tunisko

Monastir - dějiny

Monastir - pevnost Ribat
Autor: Prof. Mortel

Za doby vlády římského vojevůdce Julia Caesara bylo antické místo Ruspina s velkou pevností důležitým opěrným bodem při jeho afrických válečných taženích. Později ve středověku bylo toto mystické útočiště známé již pod názvem Monastir.

Po vybudování pevnosti Ribat v 8. století, která sloužila jako islámský opevněný klášter, se rozrostl. Dnes zde mimo jiné můžete navštívit třeba Muzeum islámu se starými rukopisy, gravírovanými náhrobními kameny a především s překrásným hvězdářským astrolábem z roku 927.

Tato důstojná minulost je ve městě patrná ještě dnes. Moderní část Monastiru je obklopena několika historickými památkami. Jednou z hlavních atrakcí města je mešita Bourguiba, která byla postavena na počest prvního prezidenta nezávislého Tuniska. U mešity je krásné mauzoleum rodiny Bourguiba se zlatou kopulovitou střechou a dvěma do nebe se tyčícími minarety.

Dnes je Monastir důležitým univerzitním městem, jednu pětinu jeho obyvatel tvoří studenti. Spolu s městy Sousse a Sfax se z něj stal významný přístav při obchodu s olivovým olejem. Od poloviny 60. let minulého století je to jedno z nejvýznamnějších center cestovního ruchu v Tunisku.

Monastir - vnitřek Velké mešity
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB