Jste zde

Domů » Tunisko

Midoun

Midoun - nedaleká mešita Fadhloun

Midoun (arabsky ‏ميدون) je tuniské město nacházející se na ostrově Djerba. Zatímco v okolí města žije asi 30 tisíc obyvatel, v jeho samotném centru žije více než 14 tisíc obyvatel. Tímto je Midoun považováno, po městě Houmt Souk, za druhé největší město ostrova Djerba. Obě města jsou s hotelovými komplexy propojena autobusovou dopravou.

Midoun se nachází v severovýchodní části ostrova, uprostřed datlových a ovocných hájů, asi 15 km od hlavního města Houmt-Souk. Pro město jsou typické obytné domy, které připomínají pevnosti. Mají velmi tlusté stěny, které chrání před hlukem z ulice. V blízkosti se ještě dnes nacházejí lisovny oleje (maasera), které poznáte podle malých bílých kopulí.

Město fungovalo dříve jako překladiště zboží a to zejména otroků jedoucích ze zbytku Afriky. Do této malé osady sem byli přivlečení přes poušť Sahara a odtud byli dále prodáváni do severního a středního Tuniska. Dokonce ještě dnes žijí ve městě potomci těchto otroků.

Ve městě se nachází malá pěší zóna s restauracemi, kavárnami a malými obchůdky. Na velkém náměstí Place Meninx se každý týden v pátek konají velké trhy, kde se místní chlubí svými výrobky, suvenýry, potravinami, stejně tak ovocem a rybami. Nabízeny jsou zde bohužel i falešné značkové výrobky.

Vzhledem k tomu, že se město nachází v bezprostřední blízkosti hotelové zóny, je považováno za turistické místo. V hlavní sezóně zde najdete davy turistů prodírající se úzkými uličkami. Ulice a náměstí jsou ve velmi zachovalé a zařízené v moderním stylu.
Asi 4 km severním směrem se na cestě do Houmt Souku nachází mešita Fadhloun. Díky tomu, že již neslouží k modlitbám a bohoslužby se zde nekonají, mohou ji navštívit nejen muslimové.

Místo

Midoun 33° 48' 31.9464" N, 10° 59' 35.0844" E
Location

Tunisko, Maroko na FB