Jste zde

Domů » Tunisko

Město Nabeul

Tuniský poloostrov Cap Bon
Autor: La super Lili

Pomeranče, pomeranče, pomeranče - Nabeul je hlavním městem tuniského poloostrova Cap Bon, nejúrodnější oblasti země Tunisko. Roste zde nespočet citrusových stromů, podél písečné pláže zde voní jasmínové zahrady a vy si můžete užívat tyrkysově modré moře.

Podél pobřeží Cap Bonu najdete mnoho divokých pláží a zajímavých menších pobřežních městeček, jako je například rybářská vesnička Kelibia se svojí pevnosti nebo útesy obklopená Haouria.

Ve vnitrozemí dotvářejí obrázek vinice a malé hory. Tradice pěstování vinné révy sahá až do římského období, místní vyzrálé hrozny nabízejí velmi chutnou šťávu.

Nabeul se nachází na jižní straně poloostrova Cap Bon, u Hammametského zálivu.V samotném městě žije kolem 56 tisíc obyvatel, je zároveň hlavním městem stejnojmenné správní oblasti, kde žije dohromady téměř 700 tisíc obyvatel.

Již v punském období a poté i v římském období bylo město významným přístavem. Dnes patří k oblíbeným turistickým letoviskům, je známý nejen pro své vynikající pomeranče, ale také pro svou keramiku, která má dlouhou andaluskou tradici.

Kromě toho, že je centrem hrnčířského a keramického umění se v jeho okolí vyrábějí parfémy, umělecké dlaždice a také se zpracovává přírodní kámen.

Hlavní město Tunis, cíl většiny turistů, je vzdálený jen hodinu jízdy. Idylická rybářská obec Hammamet, která se stala již v 70. letech minulého století ztělesněním ideální dovolené v Tunisku, se nachází asi 10 km daleko. Již v římských dobách se zde nacházelo osídlení Neapolis.

Ale také Nabeul je velmi populární mezi turisty. Mírné teploty, bílé pláže, mnoho obchodů a skvělá nabídka hotelů dělají z letoviska skvělé místo pro dovolenou. Lákadlem pro milovníky historie je Archeologické muzeum anebo dům Maison des Nymphes.

Tato starobylá římská vila byla objevena a vykopána v blízkosti města. Její krásná mozaiková podlaha se dobře zachovala a určitě stojí za vidění. Římané milovali odpočinek na Cap Bonu, koupali se ve Středozemním moři nebo v horkých pramenech u Hammametu, od jeho názvu je také odvozeno arabské slovo hammam, které znamená koupel.

V malém, ale moderním archeologickém muzeu v centru jsou vystaveny nálezy jak z Neapolisu, tak i z nedalekého starověkého města Kerkouane. Z centra města pak vede podél písečných pláží několik kilometrů dlouhá promenáda, lemovaná palmami.

Mnoho turistů je sem také přitahováno bohatou nabídkou různých aktivit. Golfová hřiště, tenisové kurty, windsurfingové školy anebo fitness centra najdete v blízkosti mnoha 4 - a 5-hvězdičkových hotelů.

Nabeul - jedna z mozaik v archeologickém muzeu
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Místo

Archeologické muzeum, Nabeul 36° 27' 2.4552" N, 10° 44' 12.5556" E
Location

Tunisko, Maroko na FB