Jste zde

Domů » Tunisko

Město Gabès

Gabès (arabsky Qābis) je největší město na jihu Tuniska, u pobřeží Středozemního moře. Je hlavním městem stejnojmenného guvernorátu, žije zde asi 120 tisíc obyvatel a je tak šestým největším tuniským městem. Leží u silnice GP 1 Sfax – Médenine, přibližně 400 km od hlavního města Tunis, v zálivu.

Za vlády Féničanů bylo město velmi důležitým obchodním centrem. Pod vládou Římanů se místo jmenovalo Tacapae a bylo připojeno k Tripolsku. O několik století později, kolem roku 680, se zde usadil holič a společník proroka Mohameda, ten nechal postavit první mešitu v obci. Osídlení bylo považováno za důležitou křižovatku pro karavany na poušť Sahara a bylo centrem tkaní hedvábí.

Po celá staletí bylo vzhledem ke své strategické poloze místem tvrdých bojů. Během druhé světové války bylo město těžce poškozeno, když zde v letech 1942/1943 došlo k bojům mezi uskupením Osa proti Alianci. V blízkosti ležící linie Mareth byla významným dějištěm během této války.

Gabés je centrem pobřežní oázy, kde roste asi 500 000 datlových palem a daří se zde i dalším ovocným stromům. Pěstují se zde například granátová jablka. Město je také známým producentem henny. Další významná hospodářská odvětví jsou rybářství, cestovní ruch, umělecké řemeslo, chemický průmysl, ropný průmysl, stojí zde továrny na cement a konzervy.

Místo je známé pro své tradiční souks v Jarahu, je také vyhlášené pro své atraktivní pláže a neobvyklé přímořské oázy. Nejlepší části pláže jsou v jižní části města, u cesty na ostrov Djerba. Tou nejlepší z nich je prý pláž Lemawa nebo Lemaya. Vláda zde plánuje postavit v příštích letech turistickou zónu. Gabès má jednu unikátní vlastnost, v tomto městě totiž najdete hory, moře, poušť a oázu.

Město je vedle Zarzisu jedinou tuniskou oázou přímo u moře, ostrov Djerba je vzdálený asi 100 km a můžete ho tak navštívit během jednoho dne. Samotné město nabízí kromě starého města překvapivě málo starých historických budov, protože byly zničené během válek. Nicméně je často navštěvované turisty na cestě do Matmaty.

V malé osadě Chenini de Gabés můžete vidět římský vodovod, i malá zoo a nedaleký vyhlídkový bod stojí za návštěvu.
Mezi další zajímavosti patří Národní muzeum, staré Město se svými souks, hrobka Sidi Boulbaby (holiče proroka) a stejnojmenná mešita, krásná písečná pláž s prázdninovými hotely.

Místo

Gabès 33° 52' 48.2484" N, 10° 5' 32.4636" E
Location

Tunisko, Maroko na FB