Jste zde

Domů » Maroko

Marrákeš, 4. část

Marocké město Marrákeš s palácem El Badi
Autor: UncleBucko

Palác El Badi byl jedním z nejkrásnějších paláců v celém Maghrebu. Ještě do dnešní doby zachovalé základy této opravdu monumentální stavby minulosti dávají tušit, jak asi obrovské byly rozměry tohoto paláce. V temných sklepeních si můžete jen opravdu stěží byť i jen představit, jak tam asi trpěli připoutaní vězni.

Všude na pozůstalém zdivu dnes hnízdí čápi. V areálu bývalého paláce EI-Badi se koná každý rok v červnu folklórní festival, kde se mohou návštěvníci dozvědět leccos zajímavého z historie země, shlédnout vystoupení mnoha skupin lidových tanců a písní.

Na EI-Badi navazuje královský palác Dar el Makhzen, který bývá také využíván k pobytu marockého krále při jeho návštěvách města Marrákeše. Palais de la Bahia byl postaven v 19. století a sídlili tam vezíři Rahman, Hassan a Aziz, známý paša El Glaoui a francouzská protektorátní správa. Ti posledně jmenovaní zde však pobývali jen krátce.

Mezi palácem EI-Badi a palácem Palais de la Bahia se nachází Mellah (židovská čtvrť). Vznikla zde v 16. století a až do 20. století byla největší v celém Maroku. Své výrobky z mosazi a stříbra tady nabízejí šikovní kovotepci, kteří ovšem vyrábějí i pěkné džbány a šperky. Za návštěvu stojí rozhodně synagoga a židovský hřbitov.

Zahrady

Aguedalské zahrady se nalézají na jihu města nad městskými hradbami a jde v podstatě o olivové háje. Oddych a klid vám také poskytnou zahrady Menara z 19. století s vodními bazény, paláci.

Na rozloze 150 km2 se severně od města rozprostírají kultury datlových palem – Palmeraie. Rádi se zde scházejí mladí lidé a celé rodiny na oběd nebo na piknik, studenti si sem nosí své knihy a učí se.

Za nejkrásnější ze všech zdejších zahrad bývá obvykle označována Jardin Majorelle u Avenue Yacoub el Mansour v Novém městě.

Byla vytvořena podle návrhů francouzského malíře Majorelleho (1859 - 1926) a v současné doby je majetkem Pierre Bergeho a Yvese Saint-Laurenta. Ti tady založili v bývalém ateliéru malíře malé muzeum - Musée' Art Islamique, kde jsou vystavena i díla malíře Majorelleho.

Zahrada s mnoha tropickými rostlinami, s obřími kaktusy a stromy je vybavena malými tabulkami s latinskými názvy jednotlivých druhů rostlin a s údaji o jejich oblasti původu. Budovy jsou natřené světle modrou barvou, okna mají žluté a bílé rámy a jsou plná fialových popínavých rostliny – je to doslova pastva pro vaše oči.

Nové město

V Novém městě, označovaném jako Gueliz, jsou návštěvníkům k dispozici ty nejmodernější obchody, butiky, supermarkety a také jedna tržnice. Většina obchodů se nachází na ulici Avenida Mohammed V..

Marocké město Marrákeš s Novým městem Gueliz
Autor: Alain Stoll
Marocké město Marrákeš - tržnice s obchůdky
Autor: Alain Stoll
Geografie: 

Místo

Palác El Badi, Marrákeš 31° 37' 5.2572" N, 7° 59' 11.7492" W
Location

Tunisko, Maroko na FB