Jste zde

Domů » Tunisko

Letoviska Gammarth a La Marsa

Tuniské letovisko La Marsa

Tam, kde kdysi stálo starověké Kartágo - jedno z nejmocnějších měst své doby - je dnes jedna z nejpůvabnějších oblastí u města Tunis. Moře se třpytí v různých odstínech tyrkysové barvy, pobřeží místy vypadá jako exotické laguny. Tady leží nádherná malá městečka La Marsa, Sidi Bou Said, Kartágo, Gammarth. Elegantní předměstí tuniského hlavního města, volný čas, kultura a moderna spojená s uměním "savoir vivre" (umění žít). Ideální místo pro ty, kteří chtějí spojit koupání s kulturou a okouzlujícím životním stylem.

Široké pláže lákají bílým pískem z La Marsy v délce 13 km až do Gammarthu. Mezitím se rozkládají vedle sebe malé zátoky, které vyzařují klid. V obou letoviscích severně od Kartága, v Gammarthu a La Marse, najdete rušné ulice s kavárnami, a také komfortní hotely. Stahuje se sem také v horkých měsících hodně obyvatel z dusné metropole, protože zde vane chladný mořský vánek. Proto je tu také mnoho dobrých restaurací.

Svůj název obdržela La Marsa již ve středověku, předtím bylo přímořské letovisko nazýváno jako Marsa Roum (Přístav křesťanů). To vzniklo díky velkému počtu Koptů (egyptských křesťanů), kteří se sem přistěhovali z Egypta. Ve středověku zemřel v La Marse učenec Sidi Mahrez, patrona města Tunis.

Za vidění stojí tržní náměstí v La Marse se svými hafsidskými budovami, na jehož konci napravo od vchodu do kavárny Saf-Saf leží studna. Pod náměstím vede palmami lemovaná pobřežní promenáda Avenue de la Corniche do Gammarthu. Těsně před obcí se nachází francouzský vojenský hřbitov, z jehož nejvyššího bodu je krásný výhled na Tuniský záliv, za jasného počasí můžete zahlédnout i mys Cap Bon.

Se svou délkou 13 km nabízí pláž u Gammarthu, předměstí Tunisu na severovýchodním pobřeží země, místo pro všechny návštěvníky. V průměru 120 metrů široká pláž má jemný bílý písek, mírně klesající pobřeží a tyrkysově modrou vodu. Zejména u hotelů nejsou samozřejmě jen restaurace, bary, půjčovny slunečníků a lehátek, ale také různé možnosti vodních sportů. Jako například jet ski a vodní lyžování, šlapadla, windsurfing, kanoistika anebo jízda na banánu.

Na souši si můžete užít buď jízdu na velbloudovi nebo třeba plážový volejbal. Najdete tady i osamělejší úseky s klidným místem v dunách. Na gammarthskou pláž se dostanete taxikem i půjčeným autem, parkoviště je k dispozici.

Geografie: 

Místo

Gammarth 36° 55' 46.3152" N, 10° 16' 19.0812" E
Location

Tunisko, Maroko na FB