Jste zde

Domů » Tunisko

Kultura a řemeslo, 2. část

Tunsiké město Kairouan s Velkou mešitou
Autor: dweekly

Tradice uměleckých řemesel v Tunisku je stará již tisíciletí. Naleznete zde takové poklady, jakými jsou například rytý dřevěný minbar neboli kazatelna, velké mešity ve městě Kairouan, osmanské keramické tabule nebo prastaré, dobře zachované koberce v zářivých barvách v mešitě Zaouia Sidi Saheb.

Svatební šaty žen jsou zdobené pečlivými výšivkami a svědčí o velké fantazii při jejich výrobě. Překrásné ozdoby z ostrova Djerba nebo těžké stříbrné šperky Nomádů z jižní oblasti evokují symboly a uměleckou dovednost dávných časů.

V srdcích historických čtvrtí medina najdete paláce a monumenty, které svědčí o nepřeberném repertoáru uměleckých řemesel jako jsou tesaný kámen a cizelovaný štuk, který vykresluje jemné arabesky, malované a pozlacené kazetové stropy vytvářející soubory hvězdných motivů a zdobené dveře, které překvapují kolemjdoucí svými harmonickými dekory.

Tunisko je tolerantní zemí. Již po velice dlouhou dobu zde v míru spolu žijí tři monoteistická náboženství. Židovství přišlo do země Tunisko velice brzy a ještě dnes se zachovala tradice poutní cesty z místa La Ghriba na ostrov Djerba.

Na konci antiky bylo křesťanství v Tunisku velice výrazné a ještě dnes narazíte na mnoho aktivně fungujících kostelů. Velké mešity ve městech Kairouian a Tunis symbolizují oddanost k původnímu náboženství islám, a k jeho obřadům, které bazírují na jednoduchosti a rovnosti.

Mešity, které postavili Turci, svědčí o zavedení hanafitských rituálů. Vedle nich oslavují Zaouias neboli náboženské školy, obřady učedníků Sufi, kteří představují emocionálnější formu islámu.

Na ostrově Djerba najdete jedno z posledních útočišť na světě pro muslimské Ibádíjce, dědice stoupenců Šíitů ze 7. století, kteří si zakládají na existenci morální čistoty.

Geografie: 

Místo

Mešita Zaouia Sidi Saheb, Kairouan 35° 40' 54.7608" N, 10° 5' 27.8664" E
Location

Tunisko, Maroko na FB