Jste zde

Domů » Tunisko

Kultura a řemeslo, 1. část

Sidi Bou Said - budova Centre des Musiques

Tunisko je poměrně otevřenou zemí a žije v rytmu kulturních událostí, které přitahují široké publikum. Školy Ecole Tunis a Journées cinématographiques Carthage přinesly již řadu generací malířů a filmařů. Také divadlo a fotografie mají v Tunisku dlouholetou tradici.

Klasická tuniská hudba "malouf" ovlivnila také další hudební žánry jako třeba jazz a klasickou hudbu, které dnes okouzlují posluchače v Acropoliu, bývalé katedrále v Kartágu. V Centre des musiques arabes et méditerranéennes Ennejma Ezzahra (CMAM) v městečku Sidi Bou Said najdete také rozsáhlý mezinárodní program.

V Tunisku se každoročně koná Festival Medina, na jehož programu jsou v palácích a historických budovách staré části města překrásné koncerty. Jednou za rok se také konají různé festivaly i v letovisku Tabarka. Například Jazz, Rai, World Music atd.

Současné umění je možné vidět také v mnohých uměleckých galeriích a výstavních síních jako např. v paláci Kheireddine. Jedná se o vkusně zrekonstruovaný palác, ve kterém se pořádají významné výstavy a který je místem setkávání tuniských a evropských umělců.

Jižní Tunisko se vyznačuje různorodostí, neuvěřitelně kouzelnou krajinou a bohatým historickým kulturním základem. Zde se dozvíte mnoho informací o bojích a přežití, které zde kdysi v náročných klimatických podmínkách obyvatelé sváděli.

Památky jako římské lázeňské domy a antické mozaiky z oblasti Gafsa, archeologické vykopávky z oblasti Gightis, trosky mešity Bled el-Hadha v Tozeuru pocházející z 12. století, to všechno jsou svědkové bohatých časů.

Střízlivá krajina s fascinujícími podzemními obydlími Berberů "ksour", kultura teras a způsob ochrany zásob potravin představuje přizpůsobení se člověka složitým životním podmínkám.

Ve městech Tozeur a Nefta vyrůstají na regulovaných vodních pramenech tisíce palmových hájů. Stavby z nepálených cihel jsou v této části Tuniska zdobeny dekorativními motivy.

Na úplném jihu Tuniska je stále silně přítomný odkaz berberských a nomádských tradic. A to od oblasti písečných dun Grand Erg Oriental, až po vysušené pohoří Dahar.

Geografie: 

Místo

CMAM, Sidi Bou Said 36° 52' 8.9688" N, 10° 20' 55.05" E
Location

Tunisko, Maroko na FB