Jste zde

Domů » Tunisko

Kelibia

Tunisko - pobřežní město Kelibia
Autor: Prof. Mortel

Kelibia (arabsky ‏قليبية‎) je pobřežní město v severovýchodním Tunisku. Rozprostírá se na cípu poloostrova Cap Bon, na tzv. Pomerančovém pobřeží. Všude kolem se totiž pěstuje ovoce, víno a citrusové plody. Dokonce se tu na jaře pořádají festivaly pomerančových květů, které jsou opravdu populární. Konají se v dubnu a květnu, každé místo má svůj vlastní termín.

Pokud se odtud chcete dostat do hlavního města Tunis, povede vaše cesta přes město Menzel Bouzelfa a ujedete cestu dlouhou cca 100 km. Kelibia je třetím největším městem (po Nabeulu a Hammametu) v guvernorátu Nabeul, žije zde kolem 45 tisíc obyvatel. Město je také důležitým rybářským přístavem s ročním objemem 15% celého tuniského rybolovu.

Byzantská pevnost ze 6. století s hladomornou je důkazem, že také Kelibia se musela kdysi před někým bránit. Pravděpodobně bylo toto místo již v punském období obchodním centrem a později bylo využívané Římany, kterým neuniklo žádné strategicky důležité místo na pobřeží. Bylo zde totiž možné dobře hlídat průjezd mezi východním a západním Středomořím.

Během třetí punské války bylo město srovnáno se zemí, později ale bylo obnoveno. Období rozkvětu poté přístavní město zažilo ve 2. a 3. století. Významnou památkou v okolí jsou punské skalní hroby, které se nacházejí v blízkosti pláže El Manzourah. Leží v hloubce dvou metrů a dostanete se k nim po schodech.

Velký rybářský přístav je stále důležitým místem. Pokud si brzy ráno přivstanete, uvidíte za úsvitu jak se vracejí lodě z rybářské výpravy. Místo je poměrně klidné, ale turistika zde získává stále na větším významu. Díky svým plážím, zejména El Manzourah, je město oblíbenou turistickou oblastí.

Pokud si půjčíte auto, můžete se podrobně seznámit s okolím poloostrova Cap Bon a navštívit okolní místa. Autobusy jezdí pravidelně do Nabeulu, Hammametu, El Haouarie a Kerkouanu. Bílé muškátové víno, které pochází z této oblasti, je vysoce ceněné po celé zemi.

Kelibia - pevnost
Autor: Prof. Mortel
Kelibia - část města a pevnost
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB