Jste zde

Domů » Tunisko

Houmt Souk

Tunisko - Houmt Souk

Houmt Souk (arabsky Ḥūmat as-Sūq) je jedním z největších měst na jihu Tuniska a zároveň hlavním městem ostrova Djerba. Žije zde přibližně 65 tisíc obyvatel.

Místo má dlouhou obchodní tradici (Houmt Souk je v překladu něco jako "okolní trh"), na to poukazují i četné staré "karavansaraje". To jsou hostince, které se stavěli při hlavních silnicích a sloužili k odpočinku pro cestující. Už staří Římané zde založili místo zvané Griba, kde se dokonce narodili dva římští císaři, Trebonianus Gallus a jeho syn Volusianus.

Ve městě se zachovaly staré sklady s kulatými oblouky (tzv. fondouks), ale byly přeměněny buď na hotely nebo na řemeslnické dílny. V Houmt Souku se nachází mnoho obchodů se suvenýry, kavárny a restaurace, a také malý rybářský přístav.

Zajímavá je pirátská pevnost Borj El Kebir s výhledem na moře. Jeho druhý název je Borj Ghazi Mustapha, podle světce, jehož pozůstatky se zde nacházejí. Svůj přibližný současný vzhled získala od piráta Draguta, který ji nechal postavit v letech 1560-1570. Z hradeb budete mít krásný výhled, uvnitř najdete dělové koule a galerii se zbraněma.

Houmt Souk - pevnost Borj El Kebir
Houmt Souk - tržiště

Tunisko, Maroko na FB