Jste zde

Domů » Tunisko

Historie Sousse

Město Sousse
Autor: tamburix

Město Sousse založili pod názvem Hadrumetum v 9. století př.n.l. Féničané a sloužilo jako obchodní místo. Při třetí punské válce uniklo naštěstí zničení ze strany Římanů, protože se včas oddělilo od Kartága. Za nadvlády Římanů až do 3. století město hospodářsky vzkvétalo. V roce 238 se obyvatelé Sousse účastnili povstání, což mělo za následek jeho pomalý úpadek.

V 5. století zde vládli Vandalové a město přejmenovali podle jejich krále Hunericha na Hunerikopolis. Vandalové zde ale nepobyli dlouho a v 6. století místo znovu ovládli Byzantinci. Město bylo přejmenováno na Justinianopolis podle císaře Justiniana I.

V 7. století město úspěšně dobyli Arabové. O jedno století později městu vládli Aghlabidenové a stalo se důležitým přístavem a také výchozím místem při dobývání Sicílie. Za vlády Aghlabidenů zde vyrostl ribat v roce 821, pevnost roku 844 a v roce 851 mešita.

Ve 12. století město obsadili turečtí Normané. Během této nadvlády bylo město, podobně jako jiné přístavy, opěrným bodem pro bojové operace Korzárů. Na takové důležité místo proto často útočili Španělé, Francouzi a Benátčané. To mělo za následek další úpadek města.

Sousse se vzpamatovalo až za koloniální nadvlády Francouzů od roku 1881. Ti zde postavili nové části města a přístav, který sloužil převážně k vývozu fosfátů. Tento rozkvět pokračoval, dokud ho nepřerušila druhá světová válka. Dnes je z něj významné turistické letovisko.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB