Jste zde

Domů » Tunisko

Historie Hammametu

Tunisko - Hammamet

Hammamet (arabsky al-Ḥammāmāt) je přímořské letovisko na severu Tuniska a je součástí guvernorátu Nabeul. Je umístěn v jihovýchodní části poloostrova Cap Bon, na severním okraji stejnojmenného zálivu Hammamet.

Město má více než 65 tisíc obyvatel, a jejich počet se v létě díky turistům až zčtyřnásobí. Najdete ho přibližně v polovině cesty mezi hlavním městem Tunis (64 km) a letoviskem Sousse (84 km).

V antickém období se na místě dnešního Hammametu nacházela malá římská osada jménem Pupput. Od roku 2004 se zde provádějí archeologické vykopávky, při kterých bylo objeveno rozsáhlé pohřebiště starověkého osídlení.

Následující dějiny jsou nejasné, a to až do 13. století, kdy byla založena tvrz. Město samotné bylo pravděpodobně postaveno až v 15. století. Evropané ho tehdy nazývali Mahomette a bylo pevností korzárů, kterou několikrát přepadli Španělé.

Počátkem 20. století objevili v té době ještě bezvýznamnou rybářskou vesnici umělci a intelektuálové, jako například Paul Klee, August Macke, Gustave Flaubert, Guy de Maupassant, André Gide nebo Oscar Wilde. V roce 1960 zažilo město turistický boom a stalo se největším turistickým letoviskem v Tunisu, a to nejen díky svým, kilometry dlouhým, písčitým plážím.

Hammamet - poloostrov Cap Bon
Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB