Jste zde

Domů » Tunisko

Historie Djerby, 1. část

Ostrov Djerba a jedna z mešit
Autor: antonioperez

Před východním pobřežím Tuniska zasahuje daleko do otevřeného moře podmořská deska a vytváří tak jedno z mála míst ve Středomoří, kde je ploché, pozvolna se svažující mořské dno.

Z této desky vyrůstá ostrov Djerba o rozloze 30 × 30 km, který je obklopen vodou. Největší hloubka moře u pobřeží je necelých 26 m, ale většinou to bývá jen 5 m. Tato mělká laguna tak představuje ideální prostředí pro hejna ryb.

Rozdíl vodní hladiny mezí přílivem a odlivem činí 1,5 m, což je ve Středozemním moři opravdu neobvyklé. Z toho vyplývá neustálý pohyb, který přináší škodlivé látky na otevřené moře. Když se proud obrátí, dostanou se zase ryby přímo do zátok a na mělčinu.

Až do konce poslední doby ledové byla Djerba spojená s pevninou. Když začaly tát ledovce a hladina moře stoupala, vytvořil se z Djerby ostrov. Jedinou vyvýšeninou jsou kopce na jižním pobřeží. Jinak na ostrově nejsou ani údolí ani řeky, pouze rovina zarostlá palmami a rozlehlé pláže. Právě díky nim se na ostrově rozvíjí cestovní ruch.

I když na ostrově moc neprší, díky vápenité půdě a velkým nádržím se intenzivně rozvíjí zemědělství. To je stále důležitý zdroj obživy pro mnoho ostrovanů, neboť právě hotely jsou důležití odběratelé vypěstovaných produktů.

Stručný přehled dějin ostrova Djerba v kostce:

Přibližně do roku 1000 př.n.l.

Na Djerbě nebyly objeveny žádné předměty z doby kamenné a osídlení Lotofagů dokládají jen pověsti. Prvními obyvateli Djerby tak byli pravděpodobně Berbeři.

1000 - 800 př.n.l.

Féničané založili přístav na tuniském pobřeží a město Kartágo, s největší pravděpodobností bylo založeno i první osídlení na Djerbě. Na ostrov byl dovezen olivovník.

800 - 300 př.n.l.

Ostrov sloužil jako překladiště fénického zboží. Bylo založeno město Meninx, tento název občas označuje celý ostrov. Přístav pomalu vchází ve známost díky výrobě purpuru. Po zpustošení Jeruzaléma přicházejí na Djerbu první židovští osadníci.

300 - 46 př.n.l.

Během tří punských válek (Římané proti Kartágu) ztrácí Kartáginci v Tunisku výsadní mocenské postavení. Roku 146 př.n.l. bylo Kartágo srovnáno se zemí.

Roku 46 př.n.l. poráží Římané Numiďany a Djerba se tak definitivně ocitá v římském područí. Z měst Meninx a Ghigtis byla vybudována důležitá překladiště pro zboží z celé Afriky, jelikož v této oblasti končilo mnoho obchodních cest.

Místo

Naleziště Meninx, Djerba 33° 41' 14.8416" N, 10° 55' 6.2328" E
Location

Tunisko, Maroko na FB