Jste zde

Domů » Tunisko

Festivaly v Tunisku, 1. část

Berberské městečko Tataouine
Autor: antonioperez

Nejen v letních měsících se v africké zemi Tunisko koná jeden festival za druhým. Také po zbytek roku má tato země v oblasti slavnostních akcí co nabídnout. Toto je jen malý přehled:

Festival v Tataouine

Tento festival se koná každoročně uprostřed nebo koncem měsíce března v Ksars, nedaleko Tataouine. Svůj pestrý program zde představují různé folklórní soubory, které představují život na Sahaře: závody koní a psů, předvádění svatebních tanců atd..

Festival v Meknassy

Na tento festival by se měl přijet podívat každý, kdo má rád koně. Ve městě Meknassy, které se nachází 120 km od pobřežního města Sfax, se scházejí chovatelé ušlechtilého koňského plemene - arabských plnokrevníků. Chovatelé zde poměřují síly svých koňů v běhu a poté se pestře odění jezdci i s koňmi scházejí k oslavám.

Mezinárodní jazzový festival v Tabarce

Přístavní město Tabarka, na severozápadě země Tunisko, je proslulé svými překrásnými korálovými útesy, neskutečnou skalní krajinou a nádhernými písčitými plážemi.

V 70. letech minulého století zval dnes již téměř legendární slogan "Je ne veux pas bronzer idoit“ ( „Ne jen slunci, ale také kultuře, by se člověk měl hodiny oddávat“) k účasti na mezinárodním festivalu. V roce 1961 založený "Fete du Corail“ se v průběhu let proměnil v Mezinárodní jazzový festival.

Na festivalu každoročně pod širým nebem vystupují fascinující jazzoví a bluesoví velikáni jako např. Ernest Ranglin, Dee Dee Bridgewater, Manu di Bango, Kid Creole and Coconuts, Faouzi Chekili nebo Cesaria Evora. Festival trvá jeden týden a zahajován je v bazilice z doby raného křesťanství, která je postavena na základech římské sběrné nádrže.

Mezinárodní letní festival

V červenci a v srpnu se v letovisku Hammamet každoročně oslavuje, hraje divadlo, muzicíruje a tancuje. Setkávají se zde umělci nejen z Tuniska, ale i z Libanonu, Egypta nebo také z Evropy.

Festival vážné hudby

Koloseum v El Jemu, které bylo postaveno v roce 230 n.l., se každý rok v létě probouzí k novému životu. Všichni vyznavači vážné hudby si zde přijdou na své. Renomované komorní soubory – jako např. Orchestre de chambre de Versailles nebo orchestr Vídeňské opery zde nechávají zaznít melodie dávných časů a zprostředkují tak posluchačům nezapomenutelné zážitky.

Octobre Musical

Tento festival se koná nad starověkým městem Kartágo, na pahorku Byrsa. Staré zdi Kartága se tak každoročně v říjnu probouzejí k životu. Ve staré bazilice sv. Luise předvádějí své umění soubory z různých zemí světa. Vedle klavíru a houslí zde zaznívají i lyrické zpěvy.

Mezinárodní filmové a divadelní dny

Divadelní soubory z celé země prezentují v Kartágu svou novou tvorbu. Jsou zde představovány nové filmy z Maghrebu a z celé Afriky. Předváděna je také tvorba z mezinárodní produkce.

Geografie: 

Místo

Meknassy 34° 36' 23.94" N, 9° 36' 25.3044" E
Location

Tunisko, Maroko na FB