Jste zde

Domů » Maroko

Fès, 2. část

Muzeum v paláci Dar Batha, město Fès
Autor: OliverN5

Ve směru na Bab Khoukha a Bab Ftouh narazíte na silnici do Tazy.

Po levé straně, jen o kousek dál, se nachází čtvrť hrnčířů, kde můžete sledovat tyto šikovné řemeslníky přímo při jejich práci.

V jejich dílnách si pak můžete výhodně zakoupit i pěkné výrobky.

Fès je vedle města Safi dalším keramickým centrem Maroka, typická místní keramika je modré a bílé barvy.

Na hranici mezi dvěma městskými částmi El Djedid a El Bali se nachází bývalý vezírský palác Dar Batha s prostornými a upravenými zahradami.

V tomto paláci jsou také umístěny archeologické sbírky a sídlí zde i velmi zajímavé muzeum marockého umění.

Spatříte tu nádherné koberce z pohoří Atlas, sbírky zbraní z období několika staletí, tradiční kroje a šperky různých místních kmenů, výšivky, tkaniny, keramiku, dřevořezby a mnoho dalšího překrásného umění.

Hned vedle věže Bab Boujloud se rozkládá medresa Bou Inania, která zde byla založena již v roce 1350. Poblíž věže Bab Guissa je snad vůbec nejlepší souk s výrobky místních řemeslníků.

Souky Attarine a Kissaria tvoří centrum řemesel a obchodu. Zdejší ulice a celé městské čtvrti jsou rozděleny podle jednotlivých řemesel. Tak budete postupně procházet kolem kovotepců, kteří zhotovují své výrobky z mědi a mosazi, kolem zlatotepců, výrobců koženého zboží i kolem bazarů se zlatem vyšívanými koženými polštáři, taškami a opasky.

Kolem zbrojířů, kteří zde vyrábějí zbraně, kolem prodavačů koberců a nejrůznějších manufaktur, obchodů s oblečením, dílen truhlářů, různých soustružníků a obchodníků s kořením, s rybami i se zeleninou, až nakonec skončíte ve čtvrti koželuhů.

Důležitou budovou ve městě Fès je nepochybně mešita Karaouyine. Ještě dnes se zde nacházejí dvě fakulty univerzity, která byla založena již v 9. století a až do stavby mešity Hassana II. v Casablance byla největší mešitou v celém Maghrebu (oblast severní Afriky západně od Nilu).

Do mešity se vejde až 20 tisíc věřících a má plochu 16.000 m2. Modlitebna je podpírána 270 sloupy, mešita je postavena v typickém stavebním slohu maurské architektury s podkovovitými oblouky, štíhlými podpěrami a vyřezávanými ornamenty. Knihovna mešity pochází ze 13. století a uchovává vzácné rukopisy oné doby.

Největší svatyní města, a současně i hrobkou a poutním místem, je bezpochyby Zaouia (islámská náboženská škola) Moulaye Idrisse II., zakladatele města. Náměstí Nejjarine se soukem truhlářů se může pochlubit půvabnou kašnou s mozaikovými ozdobami.

Další velmi významnou islámskou školou je medresa Cherratine, vůbec největší ze všech škol koránu. Za Karaouyine se pak nalézá směrem k městské čtvrti koželuhů medresa Seffarine z období vlády dynastie Merinidů. Je známá svou střešní terasou, kde si můžete skvěle odpočinout po náročné procházce po Starém městě.

Vrcholem vaší prohlídkové trasy po městě Fès bude zcela nepochybně návštěva místních koželuhů. Ti zde totiž dosud činí své kůže a kožešiny podle prastarých středověkých metod a podle stejných pravidel je posléze i barví.

Medresa Bou Inania ve Fèsu
Autor: OliverN5
Geografie: 

Místo

Palác Dar Batha, Fès 34° 3' 37.3608" N, 4° 59' 0.4668" W
Location

Tunisko, Maroko na FB