Jste zde

Domů » Maroko

Fès, 1. část

Pohled na marocké město Fès
Autor: OliverN5

Nejstarším a nejvýznamnějším ze čtyř královských měst (ještě Marrákeš, Meknes a Rabat) v Maroku, a možná také nejzajímavějším, je třetí největší marocké město Fès (Fás).

Je to duchovní centrum celé země a sídlo druhé nejstarší islámské univerzity Karaouyine (Kairuánské). Od roku 1976 je město pod ochranou UNESCO, a velké úsilí se věnuje snaze o jeho postupnou obnovu.

Fès se skládá ze tří částí, nejstarší je Fes El Bali ("Starý Fes"), pak berberskou dynastií Merinidy založený Fes El Djedid ("Nový Fes") a nakonec Dar Debibegh (Ville Nouvelle) založený Francouzi během jejich protektorátu a nynější Nové město.

Fes El Bali, staré město z 9. století se spletí uliček, v nichž se bez doprovodu místního průvodce jen těžko pohnete z místa, je i místem, kde se nachází souky a skoro všechny historické a kulturní zajímavosti. Až na pár silniček nevede do Mediny vůbec žádná přístupná cesta autem.

Historie

Fès byl založen již v roce 789 panovníkem Idrissem I., ale ke skutečnému založení došlo až za vlády jeho syna Idrisse II. roku 808. Právě tento panovník se zde po porážce vlastního otce usadil, a za jeho vlády zde byly postaveny i první domy.

Fás byl bezesporu jedním z nejmodernějších měst své doby, kde se neobyčejně rozvíjel duchovní, náboženský, politický a umělecký život. Po Almohadech (berberská islámská dynastie) následovali Merinidé, za jejichž vlády byly ve městě postaveny ty nejkrásnější budovy.

Roku 1912 Francouzi podepsali dohodu, podle které se stala většina marockého území francouzskou kolonií. Sídlo krále bylo přesunuto do Rabatu a Fás se stal centrem hnutí odporu proti francouzské nadvládě.

Ovšem i ve 20. století si uchoval své místo jako duchovní hlavní město marockého království, i když ztratil mnohé ze svého původního lesku. Fassis, jak se označují sami obyvatelé, přesto zůstali jakousi elitou vzdělání. Jsou na to i patřičně hrdí, jsou to obyvatelé velmi elegantní a drží se, jak se říká, módních trendů.

Zajímavosti

16 km dlouhá okružní silnice představuje hlavní dopravní tepnu města. Kolem ní se rozprostírají staré městské hradby, Borj Sud a Borj Nord, s nádherným výhledem na město a okolí.

Prohlídku města můžete začít v nové části, na náměstí Mohammeda V.. Odtud můžete přejít bulvár mully Youssefa a pokračovat kolem Kasbah Cherardas a městské brány Bab Segma, až dorazíte k Borj Nord ze 16. století.

Dojdete na vyhlídkový ochoz Merinidů, odkud si budete moci vychutnat překrásný výhled na město a na údolí Sebou. Nedaleko jsou ruiny merinidských hrobek, které si můžete prohlédnout u kopce el Kolla.

Kromě hrobky Merinidů si povšimněte i pozůstatků zdí pevnosti Fort Chardonnet. Klikatá silnice vede dolů z kopce kolem Bab Guissa, kde si můžete udělat krátkou přestávku a podívat se na trh, kde se prodávají kůže, a kde vykonávají své řemeslo místní řezníci. Dobytek se zde dosud poráží původním středověkým způsobem.

Stará část města Fès, Maroko
Autor: Maman Voyage
Geografie: 

Místo

Borj Nord, Fès 34° 4' 2.0964" N, 4° 59' 6.3852" W
Location

Tunisko, Maroko na FB