Jste zde

Domů » Tunisko

El Kef

El Kef - pevnost Kasbah
Autor: Prof. Mortel

El Kef nebo francouzsky Le Kef (arabsky ‏الكاف – v překladu "skála") se nazývá hlavní město tuniské správní oblasti Kef. Nachází se v severozápadní části Tuniska, 175 kilometrů na západ od města Tunis a asi 40 kilometrů východně od hranic s Alžírskem. Podle sčítání lidu, které proběhlo v roce 2004, žije v této oblasti přibližně 45 tisíc obyvatel.
Patronem města je Sidi Bou Makhlouf, který dal také jméno městskému mauzoleu.

Historie města sahá až do starověku. Archeologické nálezy dokazují, že tady ve 4. století př.n.l. stála osada jménem Sicca, která byla pod kartáginským vlivem. Ještě předtím údajně byla založena jako numidijské osídlení. Současné město bylo pojmenováno podle skalního masívu, který se tyčí severně od města. Za zmínku stojí pevnost Kasbah s etnologickým muzeem s berberskými exponáty anebo starověké římské lázně.

Město zažilo rozvoj po římském vlivu v severní Africe v prvním století př.n.l. jako součást římské provincie Africa. Můžete zde nalézt pozůstatky mnoha staveb z tohoto období, včetně termálních lázní, chrámu a amfiteátru. Pod byzantskou vládou v 6. století tu vzniklo silné opevnění. Již v 7. století bylo město muslimské díky islámské expanzi.

Ve stoletích středověku následovala rozsáhlá ztráta významu. Teprve v 16. a 17. století město zažilo nový rozvoj díky pevnosti a místu posádky Osmanské říše. Přesto připadlo v roce 1756 do rukou Alžírska, od roku 1881 se stalo součástí francouzského protektorátu v Tunisku. Během druhé světové války sloužilo jako dočasné sídlo protektorátu a hlavní město, neboť bylo mimo okupované území mocností vojenského uskupení Osa.

Město leží na strmém svahu, dominuje mu na vrcholu postavená Kasbah, osmanská pevnost ze 17. století. Mezi tím se nachází úzké staré město, medina El Kefu. Dále v údolí leží nové město, které vzniklo v době francouzského protektorátu a významně se lišilo od ulic historické městské oblasti. Mimo jiné zde najdete sídlo guvernorátu a centrálu bývalé vládnoucí tuniské strany RCD, která nese jasné stopy tuniské revoluce.

Ve všech fázích historie bylo místo náboženským centrem, takže tu dnes objevíte kostely a chrámy Páně různých náboženství a epoch. Kromě mnoha mešit, jako je například mešita Sidi Bou Makhlouf, je zde také synagoga a pozůstatky byzantské baziliky.
V městské oblasti jsou vykopávky římských lázní nebo římských cisteren. Dále můžete navštívit pozoruhodné etnologické muzeum s uměleckými a ručně vyráběnými předměty z minulých století.

El Kef - mešita a část města
Autor: Prof. Mortel
Geografie: 

Místo

El Kef 36° 10' 42.69" N, 8° 42' 32.9364" E
Location

Tunisko, Maroko na FB