Jste zde

Domů » Maroko

Casablanca, 2. část

Marocká Casablanca s mešitou Hassana II.
Autor: Holly H.

Medina vznikla v roce 1923 a jde o zdařilou kombinaci tradičního arabského stavebního umění a moderní architektury. Nejdůležitější a nejzajímavější budovou této městské čtvrti je jednoznačně Mahkama, budova soudu postavená v letech 1941 - 1956 ve španělsko-maurském stylu. Vedle budovy stojí královský palác.

Hlavní atrakcí města Casablanca je bezpochyby mešita Hassana II.. Je po mešitě Al-Masdžid al-Harám (zvaná také Velká mešita) v Mekce, Prorokově mešitě v Medíně, svatyni imáma ar-Rezy, zakomponované do mešity Goharshaad v íránském Mašhadu a mešitě Istiqlal v indonéské Jakartě, pátou největší mešitou na světě.

Mešita je postavena na skalním útesu u moře, kde býval v minulosti velký bazén s mořskou vodou. Do tamní modlitebny se vejde na 20 tisíc lidí a dalších 80 tisíc věřících může provádět své pravidelné modlitby v rozlehlém venkovním prostoru. Její laserový paprsek je odtud zaměřen na Mekku.

Celá oblast kolem mešity má rozlohu 9 ha a tento komplex zahrnuje islámskou školu, hamámy (turecké lázně), plavecké bazény, Muzeum marocké historie, konferenční místnosti anebo knihovnu, která je propojena přes satelit s největšími knihovnami na světě.

Minaret mešity, jejíž stavba byla plně dokončena v roce 1993, v den výročí narození proroka Mohameda, je se svojí výškou 210 metrů nejvyšším minaretem a nejvyšší náboženskou stavbou na světě vůbec.

Špička minaretu je ozdobena třemi zlatými koulemi, které dohromady váží 3,7 t a ta největší má průměr 3,8 m. Každá strana čtvercového minaretu je 25 metrů široká a je zdobená překrásnými arabskými ornamenty. Výtah vás zaveze až nahoru, odkud se vám otevře doslova ohromující výhled na město a na Atlantský oceán. V okolí mešity objevíte na 25.000 sloupů a 124 studní.

V nové Medině, v městské čtvrti Habbous, objevíte tržnici s uměleckými řemesly Youtiya, která je plná umně zhotovených předmětů z mědi. Je tu k vidění a ke koupení mnoho šperků, koberců, atd..

Novou Medinu představuje i souk pro místní obyvatele. Koupíte tady zeleninu, ryby, obuv, výrobky ruční práce, a vše bez jakéhokoliv návalu turistů. Je to typický příklad obvyklého a každodenního zdejšího života.

Geografie: 

Místo

Mešita Hassana II., Casablanca 33° 36' 30.546" N, 7° 37' 51.5244" W
Location

Tunisko, Maroko na FB