Jste zde

Domů » Maroko

Casablanca, 1. část

Část marockého města Casablanca
Autor: Holly H.

Casablanca (arabsky الدار البيضاء, ad-Dar al-Bayda, v překladu "Bílý dům") se rozkládá jižně od marockého hlavního města Rabat na pobřeží Atlantského oceánu. Ve městě samotném žije přes 3 miliony obyvatel a s předměstími čítá dokonce téměř 4 miliony obyvatel.

Blízké naleziště fosfátů zapříčinilo, že se město stalo důležitým obchodním centrem a bylo zde postaveno mnoho krásných koloniálních budov a vil. Casablanca si udržela svou pozici jako obchodní centrum i po skončení koloniálního období.

Koncem 19. století se v Casablance usadilo mnoho Evropanů a roku 1906 byl rozšířen tamní přístav. Poté se do Casablanky začali stěhovat další Evropané a rozšíření přístavu po první světové válce položilo základy pro další hospodářský rozvoj města.

V současné době je největším městem v Maroku, nejdůležitějším obchodním a průmyslovým centrem Maroka a zároveň největším přístavem severní Afriky.

Casablanca je moderní velkoměsto s několika starými budovami a jen s nepatrnými marockými kulturními prvky. Tomuto africkému velkoměstu dominují typické prvky francouzského kolonialismu - široké bulváry a francouzsky vypadající městské domy z 30. a 40. let minulého století, doplněné novými výškovými budovami a stavbami v novoorientálním stylu. Je tady také plno kin, kaváren, restaurací a diskoték.

Bulvár Houphouet Boigny s mnoha obchůdky se suvenýry, který vede k přístavu a patří bezpochyby k hlavním nákupním centrům města, je plný obchodů, cestovních kanceláří, bank a restaurací, tvořící "Centre 2000".

Ulice Avenue de I'Armee Royale s hlavními výškovými budovami města začíná na náměstí Mohammeda V., Avenue Hassana II. pak vede z opačné strany náměstí a ústí na nejkrásnějším náměstí ve městě s překrásnou fontánou.

Na náměstí je i radnice s věží a s hodinami, justiční palác, městské divadlo, státní banka a Park Arabské ligy (Parc de La Ligue Arabe). Tento park tu byl vytvořen v roce 1918 a jeho nedílnou součástí je i vodní bazén, stezky k procházkám a stadion.

V jeho severozápadní části stojí mírně zchátralá katedrála Sacré-Coeur z roku 1930, která však byla přestavěna na mešitu, ale nyní slouží jako kulturní komplex.

Marocká Casablanca s katedrálou
Autor: Holly H.
Geografie: 

Místo

Náměstí Mohammeda V., Casablanca 33° 35' 29.148" N, 7° 37' 8.958" W
Location

Tunisko, Maroko na FB