Jste zde

Domů » Tunisko

Bizerta a její historie

Tunisko - Bizerta

Bizerta (francouzsky Bizerte) je přístavní město na pobřeží Středozemního moře s přibližně 120 tisíci obyvateli. Je také hlavním městem stejnojmenného guvernorátu a nejsevernějším městem nejen v Tunisku, ale v celé Africe. Město je již téměř po dvě tisíciletí významným námořním a obchodním centrem. Na jeho území se nachází mezinárodní přístav a dva místní přístavy, které jsou vzájemně propojeny kanálem. Bizerta je také centrem tuniského ropného průmyslu.

Místo bylo založeno Féničany kolem roku 1100 př.n.l., jako obchodní základna. Během punských válek přešlo ale pod vliv Kartága, které ovšem po posledním střetu velmocí prohrálo v boji s Římany. Římané pak nazvali město Hippo Zarytus, tradoval se i řecký název Hippo Diarrhytus jakožto titulární biskupství. Tato událost skončila devět století trvající punskou nadvládu. Území zničeného města připadlo starověkému městu Utica, které bojovalo na straně Říma.

V průběhu islámské expanze si Bizertu podmanily arabské oddíly a město dostalo svůj současný název. Od roku 1050 bylo příznivě ovlivněno přílivem lidí z kmene Banu Hilal po pádu říše Zirids. Následkem toho vzniklo mnoho malých nezávislých knížectví, mezi jinými také Bizerta. Mezi roky 1155-1160 si území dnešního Tuniska podmanili Almohadové a o 20 let později získala starověká říše Ifriqiya status autonomní provincie.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB