Jste zde

Domů » Tunisko

Bizerta

Bizerta, Tunisko - přístav s loďkami

Zakleté přístavy, jezerní krajiny, pestrá fauna – ve starém přístavu Bizerta proplouvají barevné lodě kolem kaváren a důstojných zdí Mediny. V labyrintu uliček návštěvník narazí na pestré trhy, osmánské hrající fontánky nebo starobylé památky jakou je např. Velká mešita.

Za návštěvu určitě stojí Kasba – mohutné stěny obklopují toto opravdové "město ve městě" s mešitou, úzkými uličkami a malou pevností Ksiba, ve které dnes sídlí Mořské muzeum.

Po pár krocích se z tohoto starobylého místa dostanete do nové doby – procházet se můžete novými čtvrtěmi podél překrásné pobřežní promenády a vychutnat si tak podívanou na velký přístav. Na každém rohu si uvědomíte, že Bizerta tvořila od pradávna most mezi Evropou a Afrikou.

Přesně v místě, kde dnes leží městečko Kasba, se v dobách antiky tyčilo město Hyppo Diarrhytus. Své působiště zde měli už Punové a Byzanťané. Dnešní pevnost, jejíž zdi se táhnou podél přístaviště nás zavedou zpět do středověku. K velké přestavbě městečka Kasba došlo v době turecké epochy, kdy byl přístav skutečným pirátským přístavem. Bizerta byla vždy na základě blízkosti Evropě a přirozené ochraně loďmi ideálním strategickým místem.

Nedaleko tohoto malého přístavního města leží národní park Ichkeul, který je opravdovou lahůdkou pro oči každého milovníka přírody. Na podzim se zde u velkého Slaného jezera scházejí tisíce tažných ptáků. V blízkosti slatin se pasou buvoli. Zalesněný kopcovitý kraj pak nabízí k obdivu rozmanitou faunu a flóru.

Bizerta, Tunisko - ulice

Tunisko, Maroko na FB