Jste zde

Domů » Tunisko

Architektura

Jedno z tuniských náměstí
Autor: pingnews.com

3000 let staré kulturní tradice Tuniska se vám ukážou v místní architektuře, historických městech, uměleckých řemeslech i ve tvářích obyvatel. Tunisko si svého kulturního bohatství velice váží a snaží se o jeho soulad s moderní dobou. Mnohé bývalé tradiční objekty jsou dnes využívány jako muzea, sídla veřejných organizací nebo jako obchody. Návštěvníci tak mohou objevit kouzlo těchto architektonicky výjimečných staveb.

Vnitřní dvory najdete "v srdci" domů. Skifa jsou klikaté vchody, které zajišťují domům soukromí. Driba je zase vstupní hala velkých domů. Hlavní místností bývá bohatě zdobená přijímací hala gbu. Všechny tyto prvky jsou typické pro arabský dům, který představuje dávné umění života. Střízlivá elegance sloupových chodeb se spojuje se svěžestí kachličkami ozdobených stěn a s jemností štukových stropů.

Při obhlídce jednotlivých domů můžete sledovat postupně měnící se styl a působení různých vlivů jako hafsidské nebo španělsko-maghrebské hlavice sloupů, rovné nebo obloukovité prahy dveří, andaluské nebo osmanské motivy, atd.

Zajímavé po architektonické stránce nejsou v tuniských městech jen arabsko-islámské monumenty. Najdete zde také mnoho zajímavých center. Evropské čtvrtě, které vznikaly na počátku 20. století, po sobě zanechaly stopy kreativity této doby. Jsou zde k vidění výjimeční svědci secesního stylu, který osvobodil svými zaobleními a květinovými motivy fasády od přísného pořádku. Vedle nich si můžete prohlédnout klasickou architekturu s dekorativními, maghrebskými motivy, mozaikami nebo oblouky.

Vedle fantazií naplněného neoklasicismu se v různých čtvrtích prosadil také architektonický styl art-deco. Některým architektům se podařilo spojením různých stylů vytvořit překrásný soulad, který na jedné straně odráží moderní trend současnosti a na druhé straně se přibližuje místnímu kulturnímu dědictví.

Geografie: 

Tunisko, Maroko na FB