Jste zde

Domů » Maroko

Agadir a historie

Maroko a město Agadir na pobřeží

"Perla jihu" nebo také "Bílé město u moře", to jsou jen dvě oblíbené přezdívky z mnoha tohoto krásného města, které je hlavním městem marockého jihu a bylo prvním rybářským marockým přístavem.

Klimaticky velice výhodně položené město v Maroku se nachází v široké zátoce s širokou písečnou pláží. V pozadí se vypíná pohoří Atlas a Agadir je tak ideálním výchozím bodem k cestám po Maroku, abyste toto království poznali trochu blíže.

Jihozápad Maroka je oblastí skutečně ostrých kontrastů: je tu přímo propastný rozdíl mezi moderním přímořským letoviskem a vnitrozemím, obklopeným jílovitými hradbami - zdánlivě jakoby nedotčené časem.

Tohle neobvyklé místo rybích trhů bylo v minulosti častým terčem bojů různých soupeřů, a to jak mezi domácími kmeny, tak i proti cizím mocnostem. Portugalci se tady usadili v roce 1513, ale Svatá válka, která byla vedena několika Saadskými princi, je roku 1541 vyhnala. Obléhání však trvalo celých šest měsíců.

Alawité se zmocnili města v 18. století. Aby potrestal vzpurné obyvatele oblasti, rozhodl se místní vládce Sidi Abdallah Mohammed uzavřít přístav a převést veškeré námořní aktivity do města Essaouira (As-Sawíra).

Agadir upadl až do roku 1911 do jakéhosi "letargického spánku", dokud se jeho název opět neobjevil v novinových titulcích. Císař Vilém II., pruský král, totiž vyslal do místní přístavní rejdy vojenský křižník a pokusil se tam zřídit námořní základnu.

Francie se ale postavila proti a došlo k obtížným diplomatickým jednáním, která se snažila řešit a urovnat tyto německé nároky na zdejší území. Francie se poté vzdala ve prospěch Německa části Konga, čímž si zajistila nadvládu nad městem.

V roce 1930 se stalo jedním z míst, kde měla své sídlo letecká pošta. Saint-Exupéry a Mermoz tam přistávali ještě předtím, než uskutečnili přelet Atlantského oceánu.

Po dosažení nezávislosti v roce 1960 se stalo město prosperujícím a krásným místem. Ale všechno se pronikavě změnilo těsně před půlnocí 29. února 1960, kdy náhle zabušil na městské brány zlý osud.

Pouhých 15 vteřin zemětřesení stačilo k tomu, aby se všechno změnilo. Po jedné z nejničivějších katastrof v historii země tohle malé město přestalo existovat a 15.000 jeho obyvatel zahynulo pod jeho troskami. Možná i víc.

Agadir vděčí své současné pověsti bezesporu své výjimečné pláži s délkou více než 6 km, která má jemný písek a nabízí kolem 300 dnů slunečního svitu.

V roce 1962 se započalo s přeměnou města na přímořské letovisko, které je dnes skutečným turistickým centrem s mnoha hotely, restauracemi a rekreačními zařízeními. K dispozici má kolem 25 tisíc hotelových lůžek a je tak bezpochyby největším turistickým centrem země.

Geografie: 

Místo

Pláž v Agadiru 30° 24' 40.6296" N, 9° 36' 11.5848" W
Location

Tunisko, Maroko na FB